fbpx Skip to content

Conceptul same day edit

Conceptul same day edit presupune editarea unei set de fotografii sau a unei secvențe video în aceeași zi a unui eveniment. Cum se aplică corect această procedură în cazul unui nunți, pentru a putea menține un standard de calitate al materialelor livrate către clientii finali?

Conceptul same day edit

Same day edit (SDE) este un termen folosit în principal în domeniul filmărilor și fotografiilor de evenimente cum ar fi conferințe, evenimente corporative sau private. Conceptul se referă la o tehnică în care fotograful sau echipa de imagine editază rapid imaginile sau secvențele video pe parcursul evenimentului, astfel încât să poată prezenta un rezumat sau un scurt film/video cu momente cheie ale acelui eveniment la sfârșitul zilei.

În funcție de complexitatea evenimentului, procesul same day edit poate implica următoarele etape:

1.Surprinderea momentelor: fotograful sau echipa [foto-video] capturează imagini și secvențe video pe tot parcursul evenimentului, asigurându-se că surprind momentele importante și memorabile.

2.Editarea rapidă: După ce fotografierea este încheiată, fotograful sau editorii încep procesul de editare rapidă. Ei selectează cele mai bune cadre, le ajustează luminozitatea, contrastul, culorile și aplică alte corecții pentru a asigura un export al materialelor.

3. Finalizarea same day edit: După finalizarea editării rapide, fotograful creează un scurt film, în general cu durata de câteva minute, care prezintă momente importante din eveniment.

4. Prezentarea: După ce scurtmetrajul este gata, fotograf va prezenta participanților, de obicei, în aceeași zi sau seara, înainte ca aceștia să plece. Este o surpriză plăcută pentru participanți, deoarece pot revizualiza momente proaspete înainte sau la scurt timp de la terminarea evenimentului.

Beneficiile Same Day Edit:

Emoții proaspete:  Participanții pot “simți” emoțiile evenimentului în timp ce se petrece sau chiar imediat după, fără a mai fi nevoie să aștepte săptămâni pentru a vedea fotografiile sau filmările.

Impact și satisfacție: Prezentarea same day edit creează un impact puternic asupra participanților, care se bucură să vizualizeze momentele importante într-un mod captivant. Aceasta poate contribui la o experiență mai satisfăcătoare pentru toți cei implicați.

Marketing și impresionarea clienților: În cazul unor evenimente corporate importante, lansări și deschideri oficiale, conferințe la care iau parte invitați importanți s.a.m.d. un same day edit profesional poate fi un instrument de marketing puternic atât pentru organizatori, beneficiari cât și pentru fotografi sau echipele foto video prezente.

Deși tehnica same day edit necesită o echipă de fotografi și editori experimentați pentru a realiza un produs final de calitate într-un timp limitat, rezultatele pot fi interesante pentru clienți și participanți.

Conceptul “same day edit” în fotografia de nuntă

Cele relatate mai sus, reduse la aprope la forma unei definiții, aduc în discuție conceptul same day edit în raport cu evenimentele de dimensiuni mai mari și cu precădere evenimentele corporate.

În cazul fotografiei de nuntă paradigma se schimbă! [Rolul fotografiei] de nuntă este diferit. Fotografia de nuntă nu are doar o finalitate documentară sau de marketing. În joc sunt emoțiile și sentimentele participanților. Atunci discutăm și de atingerea dimensiunii artistice.  Arta este necrofagă, adică necesită timp în a se produce. Timp necesar în a produce lucruri de calitate, lucruri care să fie capabile de aibă o perenitate proprie.

Ce este rapid nu este neapărat și de calitate

Într-o realitate cotidiană în care totul se desfășoară într-un ritm frenetic, calitatea devine marginalizată. În primii ani de la debutul meu ca și fotograf de nuntă, eram printre principalii promotori ai acestui concept. Imediat cum ajungeam acasă după o nuntă, mă repezeam la stația de lucru. Editam pe repede înainte o selecție de fotografii pentru a le transmite mirilor pentru a fi postate pe rețelele de socializare.

“Mi-am dat seama că greșesc”

Greșeala se afla tocmai în grabă impusă de acestă procedură. Cum am menționat mai sus în etapele procesului  same day edit, editarea este una rapidă. Ori rapiditatea îți scoate din centrul atenției foarte multe detalii:

Selecția fotografiilor: unul dintre exemplele principale îl reprezintă selecția matarialelor. În cadrul unei nunți sunt realizate foarte multe cadre. Selecția acestora, este un proces anevoios. Văd de foarte multe ori scenariul în care perechea de miri, întâmpină dificultăți în sortarea materialelor pentru realizarea albumului foto. Și acolo avem de a face cu propiile experiențe și momente. Ce se întâmplă când aceasta (selectia) devine responsabilitatea unui terțe părți? Selecția mea va fi și selecția pe care o vor dori mirii sau doar una personală ce mă privește pe mine? Aici intervine o discuție de gust, în care discuția tinde să se complice.

Calitatea materialelor: un lucru deosebit de important în fotografia, cât și videografia de nuntă este editarea materialor. În cadrul companiei Cardinalle Photography, punem mare preț pe acesta procedură.

Editând contratimp ori în regim de oboseală, nu poți face cele mai bune alegeri. Aici fac referință la factorii de: lumină, culorizare, retușare. Dacă aceștia nu funcționează  în echilibru, fotografia de nuntă ar fi una mediocră, ce nu ar fi în recomandarea unui bun fotograf și mai cu seamă nici în interesul beneficiarilor (mirilor).

SOLUȚIILE CONCRETE PENTRU SAME DAY EDIT ÎN CAZUL NUNȚII  

Propunerile noastre în cazul acestui subiect ar fi următoarele:    

1. Optarea pentru un [pachet foto-video de nuntă] care să includă și acest serviciu. Pentru a livra materiale de calitate în cadrul aceleași zile, sau pentru a putea transmite live din cadrul evenimentului dvs. sunt necesare resurse suplimentare și calificate. Astfel  putem include și prezența unui editor care să gestioneze eficient acest proces.

2. În cazul în care evenimentul este unul cu buget mai restrâns, soluția optimă ar fi închirierea unei cabine foto. Cabina foto, pusă la punct de către un “ochi de fotograf” (fundal, lumina, setări) va printa fotografii instant din cadrul evenimentului, la o calitate acceptabilă. Acestea pot fi predate în aceeași zi și postate pe rețelele de socializare. In acest fel nu vom  urgența inutil procesul fotografiilor și filmărilor finale de la nuntă.  

Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *