fbpx Skip to content
recomandari fotografi nunta

Recomandari fotografi de nunta

In loc de introducere:

Dacă sunteți strict în căutarea unei liste de fotografi alături de o lista de prețuri , atunci acest articol nu vă va ajuta cu nimic.

În schimb acest articol se va dovedi foarte util incăt să conștientizați că o astfel de abordare este una greșită.

Alegerea fotografului

Cum noul sezon de evenimente se anunță cu demaraj în forță, probabil va aflați în stadiul căutării unei companii foto video de evenimente. O decizie destul de grea, deoarece alegerea unui fotograf de nuntă profesionist implică foarte multă muncă de cercetare și documentare. Asta dacă țineți la calitatea serviciilor și la amintirile dvs. imortalizate într-un mod corespunzător.

Ultimele fotografii din portofoliul Cardinalle Photography

Un procent destul de mare de cupluri, se orientează către recomandări în alegerea fotografului, respectiv videografului pentru nuntă. Abordare ce pare legitimă, deoarece o recomandare, din partea unui apropiat reprezintă o informație prețioasă. Ai cel puțîn o certitudine că o personă, o echipă sau o companie se diferențiază, prin seriozitate și implicare in cadrul unui eveniment.

Se aplică însă același principiu peste tot?

NICI UN EVENIMENT NU SE ASEAMĂNĂ CU CELĂLAT

Cum oamenii sunt diferiți la fel și comportamentul acestora va diferi în timpul uner ceremonii. O recomandare a unei persoane poate să funcționeze într-o ipostază și în același timp să fie inutilă în alta. Din acest considerent este necesară o abordare mai realistică asupra deciziei.

Ce vreau să spun cu asta? Fiecare fotograf are o manieră personală de lucru, manieră ce trebuie să rezoneze cu  cerințele mirilor și implicit cu așteptările acestora.

Spre exemplu, possing-urile mele de nuntă, din timpul ședinței foto ating o notă mai artistică. Genul acesta de fotografii implică concentrare, un context favorabil și implicit timp.

Dacă perechea de miri va semna un contract cu mine doar în ideea că sunt un “fotograf bun” și au avut o recomandare bună de la cineva însă nu îmi acordă timpul necesar și nu cont de indicațiile mele atunci sunt destul de limitat în execuție. În acesta situație, este posibil să nu pot genera tocmai cadrele care m-au recomandat. Lucru nedorit atât de mine și implicit de clienții cu care am un angajament.

comunicarea și implicarea reciprocă este cea mai bună soluție

În cadrul unui eveniment trebuie să să existe o colaborare care să ducă totul la un bun sfârșit. Dacă nu există comunicare, dialog și participare din ambele părți implicate, atunci, indiferent de cât de bun este fotograful, cât de recomandat este sau gama de echipamente ce le utilizează, rezultatele pot fi unele mai puțin spectaculoase.

Spun toate acestea pentru a elimina de la bun început mitul „profesionistului”  care “știe și face de toate” sau mitul “celui mai bun fotograf de nuntă” (articol pe care îl puteți citi pe îndelete accesând link-ul de pe text).

RECOMANDĂRILE PARȚIALE

Sunt acele recomadări ce vizează doar frânturi ale realității. Spre exemplu multe persoane apelează la noi pentru că au recomandări, de la persoane, din timpul evenimentului. Probabil, persoane participante, invitați, observă modul nostru de lucru, gama de aparaturi utilizate, comunicarea, codul vestimentar etc.. Atunci, probabil, involuntar ne pun pecetea de: “profesioniști”. Ceea ce și suntem și facem toate eforturile pentru a fi percepuți așa.

Însă totodată, pentru a o bună colaborare, este un “must” că beneficiarii, cuplul să cerceteze și portofoliul nostru, să vadă dacă sunt compatibili cu estetica noastră generală. Să cerceteze și ridice întrebări despre materialele finite predate, despre termenul de predare al fotografiilor de nuntă etc. 

RECOMANDĂRI ÎN NESIINTA DE CAUZA

Aici fac refererire la genul de recomandări plecate de la persoane care nu dețin foarte multe informații despre persoana recomandată, despre portofoliul acestuia despre  despre specializările fotografului fie despre fotografie in general. Acest gen de persoane ridică la gradul de fotograf profesionist pe oricine remarcă că “plimbă” un aparat de colo dincolo sau dacă a “prins” un apus care să de pe spate o bătrânică pensionară.

Chestiunea evenimentelor este mai complexă. Spre exemplu un fotograf de produs sau de studio bun s-ar putea să nu se descurce de fel în contextul unui eveniment de dimineață și până târziu în noapte. Totodată, există și scenarii în care un fotograf de botez să nu se descurce la nuntă și invers. 

RECOMANDĂRI BAZATE PE PREȚURI

Un alt exemplu, care deja îl pot numi clasic, este acela bazat stric pe buget, de regulă unul foarte scăzut. Sigur, aportul financiar este foarte important, însă trebuie căutată mai mult decât o simplă oferta financiară. Rezultatul nu este dictat de preț, inferent că vorbim despre bugetele minimale sau maximale.

Asta dacă țineți la calitate și nu la cantitate.

ATENȚIE LA APARENȚE!

Din ce în ce mai multe cazuri sunt raporate, în special la numele de companii sonore, foarte active în zona de social-media, evenimente hight-class și târgurile de nunți.

Abordarea acestora este următoarea: având o vechime, deci și o autorizate în domeniu companiile și implicit fotografii consacrați contractează un număr mare de evenimente per sezon. Prețurile pentru pachetele de servicii foto video sunt unele pe măsură. O schemă de business destul de bună , însă în câștig este numai o parte: prestatorul. Având un număr foarte mare de evenimente, trimit echipe secundare la evenimente, abordând tot soiul de argumente pompoase: “sunt reprezentanții noștrii la eveniment”, “fac parte din echipa noastră de ani de zile și fiecare avem segmentată activitatea”, “editarea se face tot de compania noastră”, “totul este la un anumit standard de calitate”.

În concluzie, beneficiarii ajung să plătească, în nestinta de cauză, servicii foto video la standardul de fotografi profesioniști și cu experiență, însă execuția să fie făcută de începători…

ÎN ÎNCHEIERE

Prin expunerea celor de mai sus, voiam să aducem în discuție superficialitatea decizională în selectarea unui fotograf/videograf pentru un eveniment pe atât de complex pe atât de important. 

Sfatul nostru este să priviți și dincolo de recomandări și să cercetați în amănunt modul de lucru, portofoliul și abordarea fotografului/videografului cu care urmați să semnați un contract de colaborare.

Nu doresc a se înțelege greșit și anume să nu se țînă cont de recomandări. Cum am spus în introducere, recomandările sunt de o mare importantă! 

Trebuie însă să fiți în măsură de a decide dacă aveți o anumită „chimie” cu fotograful în cauza, va regășiți cu stilul acestuia și în buget  și nu în ultimul rând să aveți o certitudine că persoană cu care comunicați și semnați un angajament va și prezent în eveniment.

Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *