Fotografiile de nuntă se predau și în format brut?
Nu, discuția în sine de a solicita bruturile plecă într-o direcție greșită. De ce? Fotografia în format raw, are scopul de a fi supusă unui proces de editare ulterior. Brutul înseamnă, cel puțin pentru noi, doar 60% din procesul final.
Fotografiile trec prin mai multe etape de producție prima fiind expunerea din aparat după urmează partea de postprocesare al imaginii (editare). Procedeu care se aplică atât în zona fotografiei cât și cea a videografiei.
În concluzie bruturile materialelor foto și video nu își au rostul pentru un client final. Rezultatul trebuie să fie unul mulțumitor, să va surprindă estetic. Fotografiile și filmările în format brut pot fi dificil de deschis cât și de stocat, datorită mărimii fișierelor.
În fond asta urmărim și noi și dvs.. rezultate bune! Dacă scopul ar fi transmiterea materialelor brute, de ce am mai acorda atât timp în fața calculatoarelor pentru editarea cadrelor?
Cum este mai indicat: mai mult sau mai puțin edit?
Acum discuția poate fi nuanțată în funcție de stilul fiecărui fotograf. Sunt fotografi care intervin mai mult și alții care nu intervin deloc asupra cadrelor… Dvs. trebuie să fiți în fată deciziei în funcție de gusturile pe care le preferați.
Însă fără o editare ulterioară, un minim de retuș și de corecție rezultatele sunt unele mediocre. Sunt multe cazuri în care lumina ambientală, culorile nu sunt safisfacatoare. Cele mai banale exemple pe care vi le pot da sunt luminile band-ului din cadrul restaurantelor sau fotografiile de nuntă din biserică.
În calitate de fotograf nu am autoritatea și nici nu este indicat să controlez lumina altora. Asta nu mă împiedică cu nimic să îmi fac meseria, știind că am oportunitea să compensez aceste carențe prin editare ulteriora.
Circulă tot mai des formulări precum: “editarea răpește mult din atmosfera ambianței” – o afirmație greșită! Și în cazul fotografiei, limita dintre autentic și sarlatanism este una subțire și din păcate dvs.., în calitate de beneficiari puteți avea de suferit dacă nu luați decizia cea mai bună în alegerea fotografului corespunzător.
CONCLUZIE: În cazul unui fotograf de nuntă, editul trebuie să reprezinte o abilitate importantă. Fotografia se realizează în minte și se materializează cu aparatură necesară. Editul va rafina acest proces.
Cum arată de fapt brutul fotografiilor?
Fotografiile în format raw, nu arată în primul rând bine deloc, de aceea se numesc și bruturi. Că și paralelă, putem lua în considerare o bucată de granit neșlefuit, care în urmă prelucrării amănunțite își revendică statutul de opere de artă.
Fișierele foto în format raw sunt și foarte mari, comprimă multă informație și nu pot fi deschise și convertite decât de softuri dedicate.
Pentru un ochi mai puțin priceput fotografiile noastre brute, în format raw, ar arăta ciudat. Dacă cineva le-ar deschide și nu ar avea un minim de viziune, ar avea impresia că ceva nu este in regulă.
Însă această este și manieră mea personală, pe care o abordez de ani de zile: fotografiile din aparat sunt subexpuse intenționat, cu setări bine stabilite tocmai pentru a fi procesate ulterior. În cazul cadrelor mele, îmi doresc că lumina să actioneaze doar în anumite locuri și să nu îmi inunde toată scena. După intevin cu partea de corecție culoare, încadrare și alte procedee specifice.
Scrie un comentariu: