fbpx Skip to content

Este fotografia de nunta o arta?

În introducere: este fotografia o artă în sine?

În prezent termenul “artă” a fost așa de mult utilizat încât a  ajuns inflaționist. De la tineri debutanți în meșteșugul patiseriei, frizeri sau pizza-guy, toți încearcă să profite, într-un fel sau altul de apelativul “artist”.

Subiectul “dacă este sau nu fotografia o artă” este unul controversat, datând încă de la apariția acestui limbaj de expresie (fotografia).

Istoria fotografiei este un fenomem tumultos în sine. Imediat după debutul acesteia (secolul 19)  artiștii se foloseau de fotografii pentru a realiza compozițiile picturale.

Este deja celebru exemplul lui Baudelaire, unul dintre cei mai mari detractari ai fotografiei, care însă frecventa studioul lui Nadar (cei mai renumiți fotografi din istorie), pentru a se fotografia.

Subiectul este în continuare aprins, foarte multe voci caută să îi răpească statutul de artă, fotografiei. Cert este că în cadrul Universităților de Arte din lume, fotografia este în continuare studiată că și limbaj artistic. Eu unul fiind absolvent de un asemenea departament.

Fotografia de nuntă, artă sau eseu documentar?

# fotografia documentară

Documentaristul, fotograful de presă are în vedere anumite repere când își compune imaginile. Principiul documentaristului,  aduce în prim plan adevărul optic sau ce anume se derulează în fața sa, adesea fiind protagonistul  principiului “lucky shot” (cadrului norocos).

Sigur, faptul că deține un aparat foto “bun” pe care știe să îl folosească, îi conferă statutul de “fotograf profesionist” și poate în unele cazuri să fie solicitat pentru a fotografia un eveniment, o nuntă, un botez s.a.m.d.

Însă vă doriți ca nunta dvs. să fie: “documentată”?

Spun asta din prisma faptului că sunt la curent cu eforturile financiare și emoționale pe care le depun mirii, în momentul în care își organizează nunta: locație, ținută, invitați. Momentul nunții trece cât ai clipi, iar fotografiie îți dau șansa de a retrăi de fiecare dată acele clipe.

Fotografierea strict mecanică a episoadelor ce se derulează în fața retinei, va duce către o “abordare școlărească” a unui eveniment de calibrul unei nunți. Fără o experiență efectivă în zona de nunți, face ca și fotograful documentar să nu se descurce atât de bine la o nuntă.

# fotograful de nuntă

Fotografia de nuntă are un statut diferit față de fotografia documentară. Chiar dacă în unele situații principiile fotografiei de nuntă sunt similare, fotografului de nuntă i se atribuie o misiune mai delicată.

El trebuie să fie un bun comunicator și organizator, să fie capabil să lucreze cu mirii, familiile și invitații pentru a obține cadrele cele mai bune. De asemenea, un fotograf de nuntă trebuie să fie capabil să se adapteze la orice situație, să fie pregătit pentru orice eveniment neașteptat și să fie mereu în căutarea momentelor și detaliilor unice care fac că fotografiile de la nuntă să aibă un statut aparte față de fotografiile usuale.

Fotograful de nuntă este și responsabil cu întreaga “scenografie” a evenimentului, începând de la organizarea detaliilor: verighete, buchete, accesorii în compoziții creative cât și lucrul cu grupul de invitați și cu perechea de miri.

De regulă organizarea aproape “filmică” a subiecților, pe parcursul ședinței foto din ziua nunții sau a cadrelor de grup este una delicată. Oameni fără pregătire adecvată în domeniu, asemeni actorilor sau modelelor foto, trebuie să fie capabili să fie asemeni lor.

CONCLUZIE

În ultimiul deceniu, fotografia de nuntă a evoluat și s-a dezvoltat foarte mult, nu datorită tehnologiei ci a creativității fotografilor de nuntă. Creativitatea, altaturi de experiență trebuie să fie unul din principalele calități ale unui fotograf de nuntă serios.

Un fotograf de nuntă bun nu doar că va captura doar momentele importante ale zilei, ci va crea și o poveste coerentă și frumoasă prin intermediul imaginilor sale. Fotografia de nuntă este creată cu pasiune, talent și desigur abilitate tehnică.

Capacitatea de a lucra cu oameni, cu emoțiile acestora și  de a transmite un mesaj puternic prin intermediul unui mediu face din fotografia de nuntă un pretendent serios pe podiumul artei.


Sperăm că ți-a plăcut articolul nostru. Dacă ai întrebări pentru noi nu ezita să ne contactezi:Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *