fbpx Skip to content
cel mai bun fotograf de nunta

Cel mai bun fotograf de nuntă – dărâmarea unui mit

În prezent, un procent consistent de persoane manifestă interes față de exprimarea la superlativul absolut. Suntem fascinați de extreme, indiferent de domeniu: cel mai bogat om din lume, cea mai rapidă mașină, cel mai veninos șarpe, s.a.m.d.

În domeniul nostru, al fotografiei de eveniment, apetența pieței pentru “cel mai bun fotograf de nuntă” este în creștere. Trendul nu face altceva decât să se alinieze la general, de a scotoci după recorduri, după punctele maximale din varii domenii.  

Pentru un cuplu, aflat în căutarea unui fotograf serios de nuntă, vânarea “celui mai bun fotograf” poate fi o chestiune care mai mult să încurce decât să ajute, cel puțin dacă lucrurile nu sunt înțelese și gestionate corespunzător.

Ultimele lucrări Cardinalle Photography

Ce am vrut sa va spun cu toate acestea?

Procedeul identificării celui mai bun fotograf de nuntă se poate dovedi fi unul înșelător, deoarece o personă fără experiență în zona vizualului, poate cădea în capcana faimei unui personaj.  Faimă care nu are si capacitatea de a reflecta corespunzător pregătirea, abilitățile tehnice și experiența unui fotograf de nuntă.

Faima, reputația unui personaj, se poate realiza rapid printr-o strategie de marketing pusă la punct.

REPUTATIA CA PROCEDEU DE MARKETING

Specialiștii în comunicare și marketing sunt la curent cu aceste proceduri, de creștere a reputației unui brand. Sunt chestiuni standard în cadrul unui campanii de publicitate.

Astfel, prin intermediul unui campanii mai serioase, un personaj poate beneficia, peste noapte de un capital consistent de reputație. Această procedură, nu face decât să crească artificial faima unui fotograf, fără ca aceasta să stăpânească în totalitate meșteșugul. 

De aici si problemele…

CONCRET

Am analizat traiectoria a unor fotografi români și m-am întreabat adesea cum procedează: reputația lor fiind în creștere însă fără o îmbunătățire semnificativă a stilului sau a manierei de lucru.

Din cele analizate retetarul concluzionat a fost unul simplu:

  • se ia una bucată de echipament scump;
  • un model sau pereche de modele profesioniste;
  • se alege o locație exotică unde se realizeaza rapid un shooting;
  • se împinge un buget bunicel în promovare;

Voilà: în câteva luni de zile se poate face tranzitul de la amator la profesionist… Dacă se mai apare și în anturajul unui vedete, cu atât mai bine, ai dublat onorariile. Acesta este de fapt și oglindirea prezentului: sunt valorizate nonvalorile, nonsensul este ridicat la grad de artă. Falsele discursuri sunt promovate și să recunoaștem: iubim cancanul!

REVERSUL MEDALIEI

Revenind la cele relatate mai sus, aduc în discuție că nu tehnica cea mai scumpă este răspunzătoare și de fotografiile cele mai bune. În fotografie atârna în balanță cel mai mult meșteșugul, experiența și maniera fotografului.

În al doilea rând ieșirea la rampă a unui fotograf cu modele plătite ca și portofoliu este și cea mai toxică abordare din cadrul fotografiei de eveniment. Spun asta pentru că majoritatea oamenilor nu dispun de pregătire actoricească sau cursuri de modeling.

Aproape 90% din nunți sunt realizate din oameni simpli, că mine sau ca dvs. aflați în exercițiu, în unele dintre cele mai importante momente din viață. Prezentarea ca și portofoliu a sedintelor foto cu modele profesioniste, nu reflectă deloc realitatea din cadrul unui nunți.

CONCLUZIA

Misiunea unui fotograf serios de nuntă: să dispună de tehnică profesională pe care să o stăpânească și ajutat de experiență să fie capabil să transforme o scenă banală, în care sunt implicați oameni simpli, în ceva extraordinar!

Tot această ar fi în linii mari și cheia descifrării diferenței dintre amator și profesionist: experiență, stăpânirea tehnicii, implicarea, viziunea și nu în ultimul rând asumarea.

Asumarea prin faptul că ești pregătit să intervii, cunoscând scenariile cu care te poți confrunta în cadrul unei nunți lucrând în contratimp, în condiții de lumina puternică/întuneric, stress, oboseală, căldură/frig.

Am întâlnit fotografi excepționali de studio sau peisajisti care au eșuat lamentabil în cadrul unei nunți. 

Fiecare cu meseria sa si cel mai important principiu:

NU EXISTĂ FOTOGRAFI BUNI SAU RĂI

ci doar fotografi care nu sunt asumați, care nu doresc să progreseze sau pur și simplu nu sunt compatibili cu această vocație. 

ÎN ÎNCHEIERE 

Pentru aceia dintre dvs., care citesc prezentul articol și sunt în căutarea celui mai bun fotograf de nuntă, sfatul nostru prietenesc este să cercetați în primul rând cu atenție portofoliul acestuia. Urmăriți evoluția în timp. Cu băgare de seamă aveți în vedere nu neapărat cele mai bune cadre, cu modele ce strălucesc sau după perfecțiunea unei singure fotografii. Începeți să analizați și în sens opus. Observați dacă fotograful are un “caracter sincer”, dacă nu se sfiește să arate publicului și micile defecte cu care s-a confruntat. Evenimentele mai modeste sau cadre cu oameni mai în vârstă.  

În fond, asumarea defectelor într-un mod creativ stă la baza evoluției și al progresului. 

Dacă stilul fotografului satisface și estetica dvs., atunci cota de piață sau reputia nu sunt neapărat și cei mai importanți factori de decizie.

Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *