Momentele principale din timpul slujbei de botez: cunoașterea momentelor din timpul slujbei de botez ortodox, împreună cu stăpânirea tehnicii, sunt esențiale pentru realizarea unor materiale de calitate și compoziții antrenante, capabile să înmagazineze emoții, să trezească sentimente și să spună o poveste. Fără o structură narativă coerentă și compoziții bine gândite, cadrele ar fi ‘robotice’, lipsite de simțul artistic, specific artei fotografice.
Momentele principale din timpul slujbei de botez ortodox
În primul rând – detaliile
Înainte de începerea propriu-zisă a evenimentului, ca introducere în poveste, trebuie să fie realizate cadre detalii și intermediare. Acestea includ imagini cu cristelnița și masa pe care se află Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce. Aceste cadre asigură o intruducere a privitorului in eveniment.
1. Primirea în biserică:
Preotul întâmpină familia și copilul la intrarea în biserică.
POZIȚIONAREA FOTOGRAFRULUI: Este indicat ca fotograful să fie poziționat în partea din spate a naosului, în zona din fața altarului, pentru a putea surprinde parcursul alaiului la intrare: părinți, nași, copil și invitați.
Distanța este importantă pentru a pune în valoare spațialitatea bisericii. Atenție la expunere, deoarece în zilele puternic însorite pot exista diferențe foarte mari de lumină între zona exterioară (intrarea bisericii) și spațiul interior.
2. Citirea rugăciunilor de început – Lepădările
Nașii împreună cu copilul stau în pronaosul bisericii, alături de părinți. Nașii fac lepădările, adică renunțarea la Satana, și vor rosti Crezul. Atenție, deoarece nașii se vor întoarce de trei ori către ușa bisericii și altar.
Acest moment pune presiune pe video, deoarece videograful trebuie să fie poziționat corect înainte de întoarceri, pentru a asigura o tranziție organizată a momentelor.
3. Intrarea în naos si sfințirea apei
Părinții, nașii și copilul sunt conduși în naosul bisericii de către preot. Preotul sfințește apa din cristelniță, rostind rugăciunile specifice. Este un moment interesant, care poate fi surprins atât prin fotografie, cât și prin filmare, deoarece asigură o continuitate între momente.
4. Ungerea cu untdelemn:
Preotul va unge copilul cu untdelemn pe frunte, piept, spate, mâini și picioare. Copilul se află pe masa de îmbrăcare. Este indicat ca fotograful și videograful să fie în aceeași poziție pentru a evita surprinderea unul pe celălalt în cadre. De obicei, mă poziționez lateral față de masă și îmi rog colegul să se poziționeze în același loc.
Atenție, de obicei, masa tinde să fie înconjurată de invitați în acest moment. Trebuie să vă cereți scuze și să avansați pentru a nu rata acest moment. De asemenea, fiți atenți la expunere, deoarece, dacă fotografiați cu lumina naturală, s-ar putea să aveți diferențe între zona de la intrare, naos și masa de schimb.
5. Botezul propriu-zis
Cel mai așteptat, mai savuros și mai dificil moment pentru fotograf. Preotul va lua copilul de pe masă și se va îndrepta către cristelniță. Fotograful și videograful trebuie să fie deja poziționați pentru a surprinde corespunzător acest moment. De obicei, mă poziționez după cristelniță, cu fața la acesta si și cu spatele la altar.
Copilul este scufundat de trei ori în apă, în numele Sfintei Treimi. Acordați mare atenție acestui moment, deoarece este foarte rapid.
În acest context, este esențial să folosiți intuiția pentru a anticipa când și unde va intra și va ieși bebelușul din apă. Este un mod de lucru mult mai eficient decât să urmăriți momentul în timp real. Fiți atenți și la umbrire, deoarece preotul, în straiele bisericești, poate acoperi lumina naturală sau artificială. Eu ridic două stopuri în acest moment pentru a compensa variațiile de lumină.
6. Mirungerea:
Nașa va primi copilul botezat într-o haină albă, simbolizând curățenia și puritatea. Se vor întoarce la masă, unde preotul îl va unge cu Sfântul și Marele Mir pe frunte, ochi, nări, gură, urechi, piept, mâini și picioare. Acordați atenție situației descrise anterior la punctul 4.
O preferință personală, pe partea de fotografie, este capturarea detaliilor: sticla cu mir din mâna preotului asigură o tranziție interesantă, o direcție și continuitate a momentului.
După mirungere, nașii, ajutați de obicei de unul dintre părinți, vor îmbrăca copilul. Se pot surprinde momente interesante și din spatele acestora, în timpul îmbrăcatului. În același timp, dacă vă întoarceți la 180 de grade, nașul rămâne preț de câteva clipe singur, cu lumânarea de botez în mâna. Puteți surprinde cadre interesante, cu trăiri emoționale puternice ale acestuia.
7. Procesiunea în jurul cristelniței:
Preotul, nașii și copilul înconjoară de trei ori cristelnița, cântând „Câți în Hristos v-ați botezat”. De obicei, în primele două înconjurări, eu și colegul meu de pe video ne poziționăm în partea dreapta altarului (stânga cum privim către el). Sunt culoare care deschid perspective vizuale interesante din această poziție.
La ultima înconjurare, adică a treia, urmărim îndeaproape alaiul pentru a surprinde cadre close-up8.
8. Tunderea părului:
Preotul taie câteva fire de păr de la copil în formă de cruce, simbolizând oferirea copilului lui Dumnezeu. Semnificația tunderii părului în timpul ceremonialului de botez reprezintă o jertfă simbolică a trupului omenesc, a trupului “ancestral” care a săvârșit păcatul biblic, și predarea ritualică a noului botezat sub ascultarea lui Dumnezeu.
9. Îmbisericirea și Împărtășirea
Copilul va fi purtat în fața Sfintelor Icoane. Împărtășirea va avea loc în fața altarului, așa că acordați atenție luminii și poziționării, pentru a avea un unghi bun asupra momentului.
Recomandăm zona din stânga altarului, cât mai aproape de icoana Maicii Domnului. Dacă copilul este băiat, va fi introdus în altar.
10. Înmânarea părinților și binecuvântarea finală
Micii botezați vor fi înmânați părinților în mod ritualic cu cuvintele: ‘Mi-ai dat un păgân, ți-am dat un creștin’, după care preotul va rosti o mică predică urmată de binecuvântarea finală. După acest moment, invitații vor veni să îi felicite pe părinți și pe nași. Aceste interacțiuni pot fi surprinse în cadre.
11. Fotografiile de grup
Acestea se pot organiza în interiorul naosului, sub candelabru, cu spatele la altar, și, desigur, fotografia tradițională de grup de la exterior, pe treptele bisericii.
ÎN ÎNCHEIERE
Atenție însă, aceste momente pot diferi de la o zonă geografică la alta și de la un preot la altul. Dacă într-o biserică sunt mai multe evenimente în aceeași zi, programul poate fi decalat, iar dinamica slujbei poate suferi modificări.
Am întâmpinat situații în care mirungerea a coincis cu tunsul în același moment.
Înarmați-vă cu răbdare și comunicați cu participanții. Chiar dacă atmosfera este tensionată, nu uitați să zâmbiți. Mențineți o relație vizuală și comportamentală pozitivă cu preoții și personalul bisericii. Atât invitații, cât și cei prezenți vor aprecia cu siguranță acest lucru.
Ca fotograf de botez, este important să fii flexibil, să te adaptezi la condițiile specifice fiecărui loc și să ai mereu la îndemână un zâmbet și o atitudine pozitivă. Astfel, vei reuși nu doar să surprinzi momente frumoase, ci și să contribui la atmosfera armonioasă a evenimentului.
Scrie un comentariu: