fbpx Skip to content
experienta fotograf nunta

Experiența fotografului de nuntă

Participarea în calitate de fotograf la o nuntă, implică o foarte mare răspundere. Nunta, prin unicitatea momentului este un eveniment de-a dreptul special! Fotografia de nuntă este de fapt, după părerile noastre și nu suntem singurele voci ce militează în această direcție: cea mai delicată latură a fotografiei profesionale.

Indiferent de aparatura pe care o ai la dispoziție, cursurile absolvite sau cine știe ce diplome adunate în sertar, lipsa unei experiențe practice vor face diferența. Lucrurile se pot complica de la niște detalii infim de banale în aparență. Totul se reduce la experiență.

FAPT: Am lucrat la un moment dat, intr-un eveniment , cu un tip, (eram al doilea fotograf adus separat de miri). Fotograful era foarte cunoscut în domeniul fotografiei de modă, dar, scos pe nepregătite din studiul său confortabil,  s-a pierdut literlalmente cu firea! Transpira intens, chiar dacă afară era o zi de toamna târzie, se bâlbâia, devenise brusc palid. Faptul că nu era în control asupra luminii, a acțiunii, a persoanajelor l-a condus către o rătăcire de moment.

Câteva repere utile:

În atenția fotografilor la început de drum

Dacă nu ai experiență nu te arunca deocamdată încă astfel de angajamente (nunți). Va veni și vremea aceea, așteptă până când vei fi pregătit.

Indiferent de aparatura “scumpă” pe care ai achiziționato sau cât de “frumos” faci unele fotografii, la nuntă situația se poate schimba diametral opus  – nici un eveniment nu seamănă unul cu altul.

Până atunci nu te oprește nimeni să participi în calitate de fotograf secund. Răspunderea este mult mai mică și poți beneficia de sfaturile și know-how-ul celor cu mai multă experiență.

În atenția viitorilor miri

  1. Cercetați cu atenție portofoliul fotografului cu care urmează să colaborați și recomandările pe care le are. Asigurați-vă că sunt autentice! Aceste lucruri se pot verifica foarte ușor.
  2. Nu vă lăsați induși în eroare de prezența unui număr redus de cadre sau evenimente – cât de frumoase pot părea lucrurile, câteva cadre izolate nu reflectă realitatea din timpul unei nunți. Acestea pot fi cadre făcute în calitate de fotograf secund sau in timpul unui workshop– realitatea din timpul unei nunți este total diferită!
  3. Optați către o companie de evenimente cu  vechime: semnarea unui contract, reputația unui companii se dovedesc adesea și soluțiile cele mai bune, față de un freelancer a cărei experiență poate fi oricând pusă la îndoială.

CE EXPERIENTĂ TREBUIE SĂ AIBE FOTOGRAFUL DE NUNTĂ?

Să revenim deci la subiectul principal al studiului nostru de caz, pentru a putea clarifica și ce experiență trebuie să aibe fotograful de nuntă pentru a gestiona impecabil un astfel de eveniment?

În opinia noastră, în momentul când un fotograf a luat hotărârea de a se apuca “serios” de fotografia de nuntă, acesta trebuie să stăpânească deja fundamente ale fotografiei precum:

  • stăpânirea tehnicii: încadrare, fotografierea în diverse condiții de lumină și medii. De la portrete și fotografii de grup la momente spontane. Cunoștințele tehnice solide sunt esențiale pentru a obține imagini de calitate superioară.
  • culoarea si lumina: înainte de a fi îmbarcat pe drumul unei nunți, fotograful trebuie să fie în măsură să perceapă culoarea și lumina. Să aibă deja dezvoltat acel “instinct fotografic”.

După ce aceste intrumente sunt stăpânite trebuie avut în vedere un minim de un an sau doi (aici lucrurile depind foarte mult de cadența participării la evenimente cât și de capacitatea fiecăruia de a învăța). În timpul acestei perioade de învățare, fotograful va fi în măsură de a înțelege adevărată dimeniune a unui eveniment și începe a se concentra către:

Abilitățile de comunicare și interacțiune umană – explorarea dimeniunii emoționale

Un bun fotograf de nuntă trebuie să aibă abilități de comunicare excelente pentru a se integra în eveniment și a capta momentele cheie. Capacitatea de a dirija persoanele în timpul ședințelor foto și de a interacționa natural cu participanții este crucială pentru a obține imagini autentice și pline de emoție.

Cunoștințe ale ceremoniei de nuntă

Un fotograf de nuntă experimentat ar trebui să fie familiarizat cu diferitele tipuri de ceremonii de nuntă, tradiții și ritualuri. Această cunoaștere îi va permite să anticipeze momentele importante și să se poziționeze strategic pentru a le captura. De asemenea, este esențial să aibă abilități de adaptare pentru a se potrivi cu diferitele stiluri de nuntă, de la cele tradiționale la cele moderne sau tematice.

Creativitate și viziune

Fotografia de nuntă nu este doar despre documentare, ci și despre crearea unei povești vizuale unice.


Un fotograf experimentat are o viziune artistică bine dezvoltată și este capabil să surprindă momente autentice și detalii sub un unghi inovator. Creativitatea aduce o dimensiune suplimentară la colecția de imagini, transformându-le, asa cum ne place să spunem, în momente deosebite.

ÎN CONCLUZIE

Fotografia de nuntă nu este doar un simplu act de apăsare a unui buton!

Fotografia nuntă  este o formă de a te raporta la artă prin fotografie

Aceast amalgam necesită atât abilități tehnice, umane și conceptuale. Un fotograf de nuntă cu experiență aduce nu doar cunoștințe tehnice, ci și o viziune personală pentru storytelling-ul și o capacitate de a crea amintiri ce trebuie să reziste o viață. Așadar, alegeți cu încredere un fotograf de nuntă care îmbină aceste calități pentru a vă asigura că fiecare moment special este imortalizat într-un mod unic și captivant.

Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *