fbpx Skip to content

Fotografia de nuntă vs. fotografia de botez

În prezentul articol vom trata un subiect peste care încă mai planează un aer enigmatic: fotografia de nuntă vs. fotografia de botez. Percepția majoritară, nu este una conturată de deplin, așadar vom încerca să clarificăm, cu argumentele necesare, răspunsuri la câteva întrebări precum:

  • DIFICULTATEA EVENIMENTUL: care este evenimentul care implică o mai mare dificultate tehnică pentru fotograf: nunta sau botezul?
  • EXPERIENȚA: pregătirea unui fotograf de nuntă vs. pregătirea unui fotograf de botez
  • ECHIPAMENTUL: fotograful de nuntă trebuie să aibă echipamente suplimentare față de fotograful de botez?
  • COSTURI: de ce costurile [pachetelor foto și video pentru nuntă] sunt mai mari față de cele pentru botez? Cum se justifică aceste sume.

Totodată, articolul poate fi parcurs,  în scop inspirativ și de către fotografii aflați la început de drum, care doresc să se înscrie spre o carieră în domeniul fotografiei profesionale de eveniment.

CE EVENIMENT ESTE MAI DIFICIL: NUNTA SAU BOTEZUL?

De departe, răspunsul este lesne de intuit: nunta. Dificultatea acestui eveniment constă într-o succesiune de factori:

  • dificultatea ridicată de intensitatea momentelor (tradiții și obiceiuri) – nunțile tradiționale presupun datini și obiceiuri specifice precum: pregătitul miresei, pregătitul ginerelui etc., cununia civilă alături de cea religioasă, ședința foto din ziua nunții;
  • stresul și oboseala: deplasările cu alaiului de nuntași dintr-o locație în alta, dintr-un punct al orașului în altul sau chiar deplasări interurbane – acest tranzit implică un stres suplimentar cât și o oboseală care se proiectează asupra celor implicați în eveniment;
  • numărul mare de invitați: pe lângă cele menționate mai sus, un număr mai mare de invitați presupune un efort suplimentar în gestionarea secvențelor;

[EXPERIENȚA FOTOGRAFULUI DE NUNTĂ] ȘI AL CELUI DE BOTEZ

În mod paradoxal, în cazul unui botez, dpdv tehnic față de cele enumerate mai sus, lucrurile stau exact pe dos. Mai exact fotograful din timpul unui botez, este pus în față situației în care principalul subiect îl reprezintă un copil de numai câteva luni.

Față de o nuntă, în care ai de a face preponderent cu adulți, situația este deci controlabilă: participanții sunt deschiși comunicării și organizării.  Un bebeluș care plânge în hohote s-ar putea să nu fie un model chiar atât de cooperant. În plus, plansul accentuat al bebelușului, imprimă subliminal o stare de neliniște, agitație și chiar nervozitatea părinților cât și participanților.

În aceaste condiții, în care schimbările de situații sunt bruște, fotograful de botez trebuie să aibă abilitatea de a se organiza rapid, de a suprinde în fracțiuni de secundă cadre de impact și cu potențial estetic, nu doar banale instantanee făcute pe repede înainte.

În contraparte cu situația de la o nuntă în care fotograful are mai mult timp la dispoziției și beneficiază și de implicarea celor prezenți în organizarea cadrelor, a compoziției, a întregii scenografii.

ECHIPAMENTUL UTILIZAT

Aparatura foto video este similară atât în cazul fotografiei de nuntă cât și în cazul fotografiei de botez. Nu poți face o diferența de etalon calitativ în zona [fotografiei profesionale de eveniment]. Asta înseamnă că investiția în echipamente și know-how trebuie să fie constantă. Altfel cu echipamente de generație trecută, chiar și vorbind de echipamente higt-end (însă de generație trecută) pot fi depășite de smartphone-rile de buzunar. Dacă nu poți ține pasul cu aceste investiții, atunci nu poți livra materiale calitative.

Am văzut așadar că pe partea de aparaturi-lumini-obiective nu există diferențe majore între fotografia de nuntă vs. fotografia de botez. Preferințele individuale (ex. producător-brand) vizează doar stilul și maniera de lucru al fiecărui fotograf în parte. Nu poți face [recomandări de fotografi de nuntă] sau botez strict în baza echipamentelor pe care aceștia le folosesc.

Dar da, există o diferența de echipamente ce poate fi luată în considerare la o nuntă față de un botez. Spre exemplu în pachetele noastre de nuntă (Cardinalle Photography), avem incluse servicii precum: fimari speciale din dronă sau macara, echipamente de fum greu pentru valsul mirilor, astfel încât să ne asigurăm că totul decurge conform așteptărilor.

PREȚURI PACHETELOR FOTO VIDEO DE NUNTĂ FAȚĂ DE PACHETELE FOTO VIDEO DE BOTEZ

Din punct de vedere al onorariilor practicate, noi, adică compania Cardinalle Photography căutăm să livrăm materiale de calitate la prețuri decente. Asta nu înseamnă că în piață nu întâlnim valori maximale sau minimale ale acelorași servicii. Însă nu despre aceasta vom dezvate aici.

Chiar și așa diferența unui “pachet complet de botez” cu aproape jumătate din costul unui pachet de nuntă. De ce aceste diferențe față de cele speficiate mai sus?

Diferența de cost nuntă-botez este dictată de mai mulți parametrii:

  • post-procesarea materialelor finale (pop. editarea materialelor): prelucrarea materialelor se dovedește a fi un proces mult mai laborios și mai consumator de timp decât evenimentul în sine. Nunta având mult mai multe situații, numărul cadrelor este mai mare și implicit timpul alocat prelucrării acestora.
  • costurile implicate de alte materiale (ex.  albumele foto): pachetele foto-video de nuntă sunt mai complexe și implică un număr mai mare cât și de un alt standard al albumelor printate
  • optiuni mai complexe: pachetele foto și video de nuntă pot implica o serie de opțiuni suplimentare precum cabină foto, filmare din dronă și macara, fum pentru valsul mirilor, ședințe tematice “Trash the dres”, fiecare dintre acestea având pondere asupra costurilor finale.

Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *