fbpx Skip to content

Un fotograf era sa ruineze o nunta

Imi readuc aminte de un eveniment amuzant, de acum cateva sezoane in urma, care era insa sa se lase cu un deznodamant mai putin placut: ratarea momentelor principale din cadrul ceremoniei religioase de nunta din cauza unui invitat surpriza.

NOTA: evenimentul si intamplarea a fost una reala. Din respect fata de familie si invitati, am decis sa utilizam imagini de stock in prezentul articol.

Cum s-a desfasurat evenimentul?

# pregatirea mirilor

Toate lucrurile au mers snur in prima parte a zilei, era o nunta mai restransa iar mirele si mireasa au fost foarte degajati la sedinta foto din cadrul pregatirilor.

Mentionez ca, colaborarea viza doar partea de foto, acestea au fost si cererile mirilor. Fiind un eveniment restrans, la care participau doar familia si cativa apropiati, nu au dorit neaparat pachetul foto si video.

# ceremonia religioasa a nuntii

Apoi a urmat ceremonia religioasa, la o biserica de cartier, mai intunecata ce este drept. Insa acest lucru nu a reprezentat nici un fel de impediment. Cunoasteam destul de bine locatia,  geometria spatiului, asa ca am ajuns cu circa 30 minute mai devreme decat alaiul, pentru a-mi pozitiona si regla luminile.

Ca schema de iluminat, folosisem doua blitz-uri principale conectate prin trigger radio si un al treilea blitz ca fill light, care se declansa prin fotocelula (luminile principale il declansau si pe aceasta).

# invitatul supriza

Dupa ce totul a fost setat corespunzator am asteptat sosirea mirilor si a invitatilor la slujba. Fix in momentul primirii alaiului in biserica, m-am trezit din senin cu un domn, ce isi cara pe umar o camera de filmat…. model foarte vechi si un aparat de fotografiat atarnat la gat.

Domnul in cauza,  plaseaza camera pe trepied chiar in dreapta altarului Nu pot sa uit nici acum scena si felul cum ni s-au intersecat privirile, insa au fost fractiuni de secunda deoarece mirii au inceput sa intre in biserica.

“Am crezut initial ca a incurcat evenimentele”

Nu am apucat sa schimb nici o vorba cu  noul venit, picat ca din cer: fotograful/cameraman. Voiam sa ma asigur ca nu a incurcat cumva evenimentele si urmeaza sa intre dupa, daca nu cel putin sa ne facem o scurta organizare a scenei: cum si unde ne pozitionam fiecare, cine si cum declanseaza, pe ce canale.

# Groaznic…

Domnul cu princina detine unul din primele generatii de aparate DSLR, o hadughie greoaie, un blitz indreptat la 90 de grade fix spre persoanele pe care ii fotografia. Cadrele foto preluate intr-o asemenea maniera sunt teribile, totusi nu ma viza intr-un mod direct pe mine…

 Asta pana ce blitz-ul domnului incepe sa il declanseze involuntar si pe al meu…incepe sa mi se strice schema de iluminat. Imi schimb repede setarile si ma folosesc de cele doua din conectate prin radiotrigher.

Ca lucrurile sa se complice si mai rau de atat, “colegul meu misterios de platou” isi plaseaza pe camera de pe trepied, un blitz, si observ ca utilizeaza pe aceleasi canale cu ale mele. Mai executa si cadre in rafale. Toate acestea se petrec in timpul efectiv al slujbei de nunta din biserica.

Trec repede peste: imi folosesc, aparatul de back-up pe care il aveam pe ham. Deshid mult diagrafma, o duc pe la 2.0 si ridic iso la un nivel acceptabil… Trag cadre fara blitz, si refac, in siguranta, setarile blitz-urilor conectate.

Profit de moment si il intrem, in la ureche pe unul din invitati:

– Cine este domnul care fotografiaza si filmeaza in acelasi timp cu mine?
-Ahh, stai linistiti, este unchiul miresei, a lucrat si el o vreme in domeniu pana s-a pensionat. A venit sa dea o mana de ajutor, dar nu iti face griji, tu esti fotograful principal.

# efectiv de-a soarecele si pisica…

Asadar aflu ce este cu individul, insa nu ma ajuta cu nimic. Eu nu stiu ce cadre fotografiaza respectivul si cum lucreaza. Tot ce stiu este ca am un contract pe care trebuie sa il onorez. Pret de inca 20 minute ma chinui fantastic, intr-un joc de a soarecele si pisica cu domnul. Imi intra in fata, le distrage atentia mirilor, vorbeste tare, adesea utilizeaza onomatopee si observ cum ii deranja acest lucru si pe preoti.

Totusi, intr-un final se incheie slujba si reuseste sa surprind esentialul. Marturisesc, parca a durat o eternitate….

Cum a fost posibil acest lucru?

Majoriatea conversatiilor, intanlirilor le avusesem cu mirele. Nu am stat nici pe de parte sa cer detalii ce nu tineau de sfera noastra de servicii sau sa ne impunem conditii. In colaborarile pe fotografia de nunta, credem intr-o colaboare de bun simt, chiar de prietenie, deoare nunta este diferita in profuzimea ei de alte colaborari.

Nunta presupune o apropiere, ai de a face cu mirii in intimitatea lor, in familia acestora, nu o poti transforma intr-un proces de shopping, deoarece i-ai calca in picioare spiritualitatea.

Inclusiv contractele noastre sunt simplificate, gandite sa ne apere atat pe noi cat si pe beneficiari de anumite situatii neplacute si nu sa ne complice situatia.

De aparitia spontana a personajului de mai sus s-a facut vinovata mireasa. Din necunostiinta de cauza a acceptat ajutorul unei rude pentru a completa sedinta foto-video din Biserica si local.

# ce este mult nu este bun

Nu intotdeauna ce este mult este si bun. Fotografii cauta instintiv cele mai bune unghiuri. Daca nu exista o intelegere sau o comunicare eficienta atunci pot aparea probleme cum a fost in cazul de fata.

SFAT: in cazul in care va planifiati, din motive intemeiate participarea in cadrul nuntii dvs. a doi sau mai multi fotografi, dati-le toate informatiile corespunzatoare, astfel incat sa isi poata planifica din timp „scenografia” evenimentului. Va poate scuti atat pe dvs. cat si pe fotografi de situatii neplacute.

Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *